Hello Radio Live : Concert & Interview met Monica Akihary

Hello Radio presenteert: singer en songwriter Monica Akyhary van de World Jazz band Boi Akih. Interview op 8 mei en concert op 11 mei in de Roode Bioscoop Amsterdam.

De contemporary world jazz and improvised music van Boi Akih kenmerkt zich door een enorme klankrijkdom: de fabelachtige, soepele en warme stem van Akihary, het karaktervolle, inventieve en meesterlijke gitaarspel van Brouwer en, tijdens dit concert, als gast, Zoumana Diarra op kora, ngoni en percussie.

klik op afbeelding  voor bestelpagina
klik op afbeelding voor bestelpagina

Dankzij vele nationale en internationale concerten en tours ontwikkelt het muzikale vocabulaire van Boi Akih zich voortdurend en krijgen klanken en elementen uit verschillende tradities alsmaar een nieuwe betekenis.

Datum : zaterdag 11 mei
Tijden : 20.30 uur
Locatie : De Roode Bioscoop
Adres : Haarlemmerplein 7
Postcode : 1013 HP Amsterdam


Wil je op de hoogte blijven van Hello Radio interviews, concerten en andere events, meld je hier dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Je kunt altijd eenvoudig afmelden.

Monica Akihary en Niels Brouwer beter bekend als Boi Akih laat steeds spraakmakender van zich horen zowel live als op hun CD’s.  Het Noorse muziektijdschrift Jazznytt schreef: “ It was all captivating, each minimalistic expression by either guitar or voice, or wave in unison, every incomprehensible word, every sound variation in Akihary's great vocal vocabulary from both nature and art, each crisp or subtle phrase on Brouwers guitar, every gentle expression and every powerful discharge from this perfectly attuned duo'.

Inmiddels heeft Boi Akih een uniek repertoire ontwikkeld, waardoor klanken en elementen uit verschillende tradities, jazz, geïmproviseerde, hedendaagse en wereldmuziek een nieuwe betekenis krijgen.  Zo schreef de Volkskrant: ' Evocatieve muziek, waarin Akihary's machtige stem ook in de klankexperimenten emotioneel geladen bleef, zoals Brouwer abstracte passages warm kan laten klinken ' .
De warme soepele stem van Akihary en het inventieve gitaarspel van Brouwer leidt het publiek langs een wereld vol gevoel en kleur. Een concert van het duo is een belevenis. De stem van Akihary is zeer kleurrijk. Met haar bijzondere timing en toon en charismatische persoonlijkheid raakt ze de luisteraar meteen in het hart.

Taal De teksten van Brouwer en Akihary worden in 1998 een fenomeen genoemd door de linguïstische wereld. Hoewel de muziek van Boi Akih subtiel refereert naar de Molukse wortels, is het vooral de taal waar Akihary haar eer betoont aan haar erfgoed. Zij schrijft en zingt in haar vaders moeder- taal, deze taal werd door de wetenschappelijke wereld beschouwd als moribund. Sinds die tijd werken Brouwer en Akihary samen met de linguïsten afkomstig uit Nederland en Australië die het Haruku bestuderen. Met de hulp en steun van hen houdt Boi Akih de traditie niet alleen in leven, maar gebruikt Boi Akih de taal in de meest authentieke vorm: poëtische zelf expressie.

interview 8 mei concert 11 mei

Luister naar het interview met Monica Akihary op 8 mei vanaf 14.00 uur, hier bij Hello Radio. Het concert van Boi Akih vindt plaats op zaterdag 11 mei in de Roode Bioscoop om 20.30 uur. Tickets kosten € 18,- voor het bijwonen van het concert.