De VERLEIDERS FEMALE. Een boeiend theaterstuk over belangrijke kwesties voor de vrouw, én de man!

Op 6 november 2019 vond de bijzondere première plaats van De VERLEIDERS FEMALE in het sfeervolle Delamar Theater in Amsterdam. Hello Radio was hier bij. De voorstelling is een soort eerbetoon aan initiatieven die zich al jaren inzetten voor economische - en sociaal/maatschappelijke gelijkwaardigheid, voor zowel de vrouw als de man.

memory lane; wie zijn de verleiders voordat de verleiders female in beeld kwamen?

De VERLEIDERS FEMALE is een voortzetting van DE VERLEIDERS met Tom de Ket, George van Houts, Victor Löw en Leopold Witte, en met gastspelers als Pierre Bokma, Martijn Fischer en Marcel Hensema.

In de voorstellingen worden belangrijke bestuurlijke kwesties ontrafeld en toegankelijk  gemaakt voor een breed publiek. Eerdere voorstellingen uit de reeks zijn: 'Door de bank genomen', een kritische analyse van de bankensector, 'Slikken en Stikken', een keiharde diagnose over de medische wereld en 'Stem Kwijt! ' over de huidige democratie.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Door de bank genomen' is er door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderzoek gedaan naar ons geldstelsel. In dit onderzoek wordt de boodschap van De VERLEIDERS beaamt; structurele veranderingen zijn nodig  binnen het Nederlandse geldstelsel. Het voorlaatste stuk uit de reeks #niksteverbergen, over big data en privacy, heeft ook veel stof doen opwaaien.


De VERLEIDERS maken stukken over macht, maar één onderwerp hebben ze laten liggen tot nu toe: de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen


Daar komt nu verandering in, want een cast van stoere vrouwen gaan als DE VERLEIDERS FEMALE het theater in: Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Eva Marie de Waal.

Jelka van Houten is onder meer bekend van De Marathon en Mannenharten, Susan Visser van Man van je leven en Gooische Vrouwen, Stephanie Louwrier speelde in Revolutie van de mislukking en Noir, Eva Marie de Waal in Holy-F en Suikerland, en Gusta Geleijnse in Soldaat van Oranje en Het Pauperparadijs. Theatermaker Tom de Ket van De VERLEIDERS en Het Pauperparadijs doet de regie.

de première was gelijk raak, de verleiders female gingen los met verve en humor

Deze stoere vrouwen vertellen direct en eerlijk waar het om gaat, en durven daarvoor alles op het podium te doen. Zonder gêne en met grote overtuiging kwamen vele kwesties aan bod zoals #MeToo, mansplaining, feminisme 2.0, the old boys network, male privilege, het glazen plafond, seksisme, machtsmisbruik, etc. Ook werd er aandacht geschonken aan misvattingen over het gegeven dat vrouwen vaker ziek zouden zijn.

De voorstelling was direct vanaf het begin boeiend, dynamisch en herkenbaar. De verhaallijn was solide, met een mooie afwisseling van de dialoog en de monologen van de actrices, en de vele statements die integraal verweven waren in het stuk. Ook het decor, zoals de illegale man cave, het licht en geluid en de bijzondere visuals die je op het verkeerde been zette waren fijn afgestemd. Heel opvallend was de sterke tekstbeleving van de actrices. Goede research doen is één ding, maar het met overtuiging over de bühne brengen is een ander ding. Achteraf kregen we te horen dat de actrices de teksten zelf hadden geschreven, en dat verklaart natuurlijk ook de beleving. De females zette de mannelijke gedragingen overtuigend neer,  brachten veel humor en ook zelfspot in het mannelijke en vrouwelijke aspect gedurende de hele voorstelling.


"Na zes spraakmakende Verleiders-voorstellingen met mannen is het nu tijd voor de vrouwen. Ik dacht altijd dat ik vrij geëmancipeerd was. Na het werken met deze vrouwen weet ik dat dat tegenvalt. Dit stuk gaat over blinde vlekken waar flink in gewreven wordt", aldus regisseur Tom de Ket


de verleiders female; één voor allen en allen voor één, en die éne dat was stephanie

Actrice Stephanie Louwrier stal de show, maar wel bewust gedragen door Jelka, Susan, Gusta en Eva Marie. We vonden het samenspel ook een knipoog naar de roman "De drie musketiers", geschreven door de Franse schrijver Alexandre Dumas. Een verhaal waarin broederschap tussen mannen één van de belangrijkste deugden is, en waarin vrouwen worden getypeerd als femmes fatales, overspelig en onbetrouwbaar. In het stuk DE VERLEIDERS FEMALE werd dat vooroordeel op een hilarische wijze rechtgezet. 
wat is feminisme nu eigenlijk? de zaal had er moeite mee, maar toen viel het kwartje...

Tijdens de voorstelling werd door de cast aan de zaal gevraagd wie er feminist(e) was. De toeschouwers in de zaal hadden er duidelijk moeite mee, want er gingen niet veel handen omhoog. Op zich begrijpelijk, want er zit een heel verhaal achter het feminisme. Maar toen de cast de vraag stelde wie er voor gelijke behandeling tussen man en vrouw is, toen was het een golfbeweging van alle handen in de lucht. De actrices on stage deden vervolgens 'un coup droit' door te zeggen; "dan ben je een feminist". We zagen mensen in de zaal opgelucht kijken, en waarschijnlijk denken; "oh, het feminisme is zo eng nog niet". Onze conclusie is dat onwetendheid nog steeds regeert, dus werk aan de winkel, en dat begint ook al bij jou? Toch...?

impressie met korte interviews over de première

 luister uitzending

De voorstelling is gebaseerd op het bekende concept van de VERLEIDERS: een mix van stand-up, crosstalks, interactie met het publiek en persoonlijke verhalen. Energiek, vilein en kritisch. Een 'must see' als je ook maar enigszins open staat voor het feminisme.